Ontdek de historiek van de Oude Vismijn te Gent

Waar heden en geschiedenis samenkomen

De Oude Vismijn, die een rijke geschiedenis heeft die teruggaat tot de middeleeuwen, is nu een van de meest iconische evenementlocaties te Gent. De Oude Vismijn is een van de oudste markten van de Belgische stad Gent.

De Oude Vismijn biedt een unieke achtergrond voor uw speciale gelegenheden. Het is zorgvuldig gerestaureerd om zijn historische schoonheid te behouden terwijl het tegelijkertijd voldoet aan de eisen van moderne evenementen.

oude vismijn gent 3square historiek geschiendenis
Historiek

Uw evenement, Ons erfgoed!

Onze zalen hebben elk een uniek verhaal om te vertellen over uw evenement. Van kleine bijeenkomsten in de De Lieve, waar de authentieke stenen muren en sfeervolle verlichting aan uw voeten liggen, tot grootse feesten in De Markt, waar u de geschiedenis van handel en welvaart kunt ervaren.

Tijdlijn

Historiek Oude Vismijn in Gent

Oorsprong op de Groenten­markt

De Oude Vismijn, een van de oudste markten in Gent, was oorspronkelijk gevestigd op de huidige Groentenmarkt.

Voor 1689

1689

Verhuizing naar Sint-Veerleplein

Verhuizing naar het huidige Sint-Veerleplein, met de aankoop van drie huizen van het Sint-Veerlekapittel door de schepenen van de Keure. Dit markeert het begin van een nieuw tijdperk met een kenmerkend poortgebouw en vaste stallen in de open lucht.

Bouw van het Poort­gebouw

Het poortgebouw, een creatie van stadsarchitect Adriaan Van Der Linden naar de plannen van Arthur Quellyn, wordt opgericht in barokstijl. Het gebouw wordt versierd met drie beelden van zeegoden.

1689

1872

Brand en herstel

Een verwoestende brand beschadigt het poortgebouw zwaar. Alleen het beeld van Neptunus, gemaakt door Guy Helderberg, overleeft. Nieuwe beelden van Adolphe Pauli en dolfijnen van Karel van Poucke vervangen de verloren gegane decoraties.

Neogotische vernieuwing

Met de Wereldtentoonstelling van 1913 in het vooruitzicht krijgt het gebouw neogotische gevels. Er wordt een overdekte markthal toegevoegd voor de verkoop van vis, vlees en groenten.

voor 1913

tot 1960

Markt

Tot 1960 werd er markt gehouden in de huidige Oude Vismijn. Omdat het koopgedrag van de Gentenaars veranderde, raakte de Markt immers in verval.

Functie­wijzigingen

Het gebouw ondergaat diverse functiewijzigingen, waaronder tot eind de jaren ‘80 een bandencentrale en een bowlingzaal, wat uiteindelijk leidt tot een periode van leegstand .

2010

Nieuwe bestemming

Na een wedstrijd uitgeschreven door de stad voor een nieuwe bestemming, wordt het pand heringericht als eventlocatie, een nieuw hoofdstuk voor de Oude Vismijn begint.

3Square Events

Sinds 2019 baat 3Square Events de 4 zalen uit als unieke eventlocatie.

2019

Plan uw event in deze historische en unieke locatie te Gent

Plan uw volgende evenement bij de Oude Vismijn en ontdek hoe het verleden uw toekomst kan inspireren. Neem contact met ons op voor een persoonlijke offerte.